Prevencija i liječenje demencije - opis projekta

22.10.2019.

Prevencija i liječenje demencije

Naziv projekta: Prevencija i liječenje demencije
Nositelj projekta: Općina Hum na Sutli
Partner na projektu: Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije
Problem
Problem je rastući broj oboljelih osoba od neke vrste dementnih oboljenja te u mnogim slučajevima neadekvatna njega i socijalno isključenje takvih bolesnika. Procjenjuje se da trenutno u Hrvatskoj ima oko 86 000 osoba s demencijom. U Hrvatskoj, koja prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 17,7 % osoba starijih od 65 godina i ubraja se među najstarije svjetske populacije, vrlo je važno voditi brigu o osobama treće životne dobi.
Opći cilj
Podizanje razine informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama, poticanje socijalnu uključenost i povećanje razine kvalitete života.
Kratki opis projekta
Ideja ovog projekta je podizanje svijesti o bolesti demencije kako kod oboljelih tako i kod njihovih članova obitelji i njegovatelja te informiranje pojedinaca i šire zajednice o problemima i poteškoćama koje prouzrokuju demencija i Alzheimerova bolest. U roku od 18 mjeseci koliko traje projekt održat će se 10 predavanja o prevenciji demencije sa svrhom informiranja korisnika o uočavanju prvih simptoma bolesti te o načinima sprečavanja bolesti te 10 radionica plesa i art radionice. Također održat će se i 10 predavanja u vezi liječenja demencije te kako pružiti adekvatnu skrb i njegu osobama oboljelim od demencije. U sklopu toga će se održati 10 radionica – vježbe sa fizioterapeutom i radionice sa aktivnostima koje potiču kognitivne funkcije.
Ukupna vrijednost projekta: 479.350,00 kuna gdje je 100% je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda.
Trajanje projekta: 18. mjeseci
 
vrh stranice