HSS

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS
OPĆINSKA ORGANIZACIJA HUM NA SUTLI
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KONTAKT:
Hrvoje Brezinšćak, ing. - predsjednik
Mob. 091/4341-485

Siniša Ferbišek - tajnik
Mob. 098/325-446
 
Što je HSS?
Općehrvatska stranka čovječnosti i pravice, stranka odgovornosti i samozatajnosti, stranka međusobne tolerancije i uvažavanja, stranka slobodoumnih i poštenih Hrvata.

Kad je osnovan HSS?
Davne 1904. (22. prosinca) pod imenom Hrvatska pučka seljačka stranka.

Tko su osnivači HSS-a?
Slavna braća Antun i Stjepan Radić.
„Ideali, ali i nužda sastavljaju čovjeka. Čitav život, napose politički, sastavljen je od ideala i nužde. Čovjeka vode ideali, ali nuždi se ravna.“

Pouzdano se zna da je Stjepan Radić već kao petoškolac (gimnazijalac) dolazio u Hum na Sutli na ladanjsko imanje prof. dr. Luke Marjanovića (nalazilo se u Lastinama, gdje je kasnije bila pilana Večerić) koji je u svom Dnevniku zapisao: «Stipica Radić već je onda bio sveznalica, s mojom ženom govorio je o odgoju ženske mladeži i razvijao reformatorske ideje».

Kako je stranka prolazila na izborima?
Godine 1925. postala je najjačom političkom strankom u Hrvatskoj. Na njezine zastupnike izvršen je 1928. atentat u beogradskoj skupštini. Tom prilikom ranjen je i njezin prvi predsjednik Stjepan Radić koji je od zadobivenih rana umro 8. kolovoza iste godine. Za drugog predsjednika izabran je Vladko Maček. Godine 1935. ponovno je pobijedila na izborima.

Što se dogodilo poslije svibanjskih izbora 1935. u Humu na Sutli?
Žandari kraljevine Jugoslavije nesmiljeno su proganjali i kažnjavali pojedine članove HSS-a, a najveće krvoproliće dogodilo se na “malomešno” proštenje, kad su iza župne crkve Majke Božje Taborske ubili Konrada Turnera, Alojza Korbara, Stjepana Barića i Juraja Tepeša.

Što je bilo s HSS-om tijekom Drugog svjetskog rata (1941-1945)?
Jedan dio članstva pristupio je domobranima, drugi partizanima, a glavnina se nije opredjeljivala.

Kako je HSS djelovao od 1945. do 1990?
Zbog uvođenja jednopartijskog sustava nije mogao djelovati u Titovoj Jugoslaviji. Svoju političku aktivnost razvijao je u inozemstvu, naročito u Kanadi i Australiji. Vladko Maček umro je 1964., a za trećeg predsjednika izabran je dr. Juraj Krnjević.

Kako HSS djeluje od demokratskih izbora 1990. do danas?
Uoči demokratskih izbora 1990. javile su se čak četiri stranke pod imenom HSS. Srećom postignut je dogovor razuma i tolerancije. Josip Torbar prenio je u ime inozemnog središnjeg odbora legalitet i kontinuitet HSS-a u domovinu, a za četvrtog predsjednika izabran je Drago Stipac, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika. Pod njegovim vodstvom stranka je obnovljena te je na izborima 1992. postigla znatan uspjeh. Drago Stipac je zbog bolesti 1994. proglašen počasnim predsjednikom, a za petog predsjednika izabran je Zlatko Tomčić koji je vodio HSS jedanaest godina, bio u dva mandata zastupnik, a od siječnja 2000. do studenoga 2003. predsjednik Hrvatskog sabora. Na izbornoj skupštini 17. prosinca 2005. za šestog predsjednika izabran je Josip Friščić (1949.), ekonomist iz Koprivnice i najuspješniji HSS-ov župan. Na redovitoj izbornoj skupštini održanoj 28. siječnja 2012. u Zagrebu za sedmog predsjednika izabran je Branko Hrg iz Križevaca.

Što je s HSS-om u općini Hum na Sutli?
Općinska organizacija danas broji 235 članova, a organizirana je u osam ogranaka. Na izborima za lokalnu samoupravu humski HSS je 1997. dobio pet vijećnika, 2001. 4 vijećnika, 2005. 7 vijećnika, 2009. 4 vijećnika, a 2013. 2 vijećnika. Treba napomenuti da je HSS u Humu na Sutli uvijek izlazio na izbore samostalno!

Za što se zauzima Općinska organizacija HSS-a Hum na Sutli?
Prije svega za toleranciju dobre međuljudske odnose u općini; za uvažavanje čovjekovih vrlina i stručne sposobnosti; za suradnju s vlasnicima velikih, srednjih i malih poduzeća; za razvoj obrta i raznih uslužnih djelatnosti; za zapošljavanje domicilnog stanovništva u poduzećima koja djeluju na području općine; za razvoj poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava; za veće pripomoći novorođenoj djeci, učenicima i studentima; za poštivanje i zbrinjavanje starih i nemoćnih osoba; za poboljšanje životnih uvjeta kroz izgradnju komunalne infrastrukture; za uređenje javnih površina i brižno održavanje sakralnih, kulturnih i športskih objekata.

POSTANITE I VI ČLANOM OBITELJI HSS –a HUMA NA SUTLI

-----------------------------------------------------------------------------------------

OO HSS HUM NA SUTLI


vrh stranice