OMCO Croatia

Povijest tvrtke OMCO Croatia d.o.o. je najuže povezana s proizvodnjom stakla na području Općine Hum na Sutli.

Tvrtka je nastala i počela egzistirati kao mala radionica za popravak alata za izradu staklene ambalaže. Postepeno razvijena unutar tvornice stakla „Straža“ polako prerasta iz radionice za popravak alata u proizvodnju takvog istog alata. U tadašnjem trenutku to je bila proizvodnja isključivo za vlastite potrebe tvornice stakla „Straža“.

Godine 1990. dolazi do reorganizacije tvornice stakla „Straža“ i od tog trenutka tvrtka se osamostaljuje i počinje poslovati pod nazivom „Straža-Alatnica“. Odvajanjem od matične tvornice, vrlo nepovoljne okolnosti prouzrokovane ratom i teškom gospodarskom situacijom traže nove putove i novu orijentaciju. Jedina mogućnost bila je izvoz i proboj na europsko tržište. Ta misija nije bila lagana, ali je postupno povećan izvoz koji je u nekoliko godina postao dominantni dio. Takav način poslovanja i prisutnost na tržištu Europe dovodi do strateškog povezivanja s najvećim europskim proizvođačem alata za izradu staklene ambalaže.

Od 1. siječnja 1997. godine „Straža-Alatnica“ posluje u sustavu OMCO grupe iz Belgije. To je početak velikog rasta tvornice gdje su se poklopile okolnosti koje su bile obostrano korisne. Na tom putu do danas, proizvodnja se povećala više od 10 puta što je normalno bilo praćeno velikim investiranjem i zapošljavanjem.

U trenutku ulaska u grupu, hrvatska tvornica bila je najmanja u grupi. Rastom u tom nizu godina OMCO Croatia došla je do vodeće pozicije u grupi OMCO s više od 50% ukupne proizvodnje. Takvim rastom i OMCO kao grupa preuzela je vodeću poziciju u svjetskom okviru.

Pojedinačno kao tvornica OMCO Croatia je danas najveća tvornica takvog tipa proizvodnje na svijetu. Alat proizveden u OMCO Croatiji se danas izvozi na sve svjetske kontinente.

OMCO Croatia najopremljenija je tvornica za strojnu obradu metala s najmodernijom tehnologijom i opremom te kao takva centar je izvrsnosti i mjesto školovanja i obučavanja mladih ljudi koji čine većinu zaposlenika tvornice.
vrh stranice