Narodna knjižnica

 
Knjižnica u Humu na Sutli započela je sa radom kao knjižnica Tvornice stakla Straža, 1956. godine. U početku je nabavljeno 160 naslova, a poslove knjižničara obavljao je volonterski službenik tvornice, Ante Vuinović.

U novoizgrađenim Domu kulture, 1983. godine, Knjižnica i čitaonica dobila je novi prostor (37,56 m2), fond knjiga tada je brojio 2400 naslova, a učlanjeno je bilo 320 članova. Poslove u knjižnici sa pola radnog vremena obavljao je djelatnik - animator kulture.

Do 1990. godine fond knjiga povećao se na 5000 naslova, a broj članova narastao je na 1000 korisnika.

Do 1996. godine knjižnica je djelovala u sastavu Tvornice stakla Straža, a tada počinje djelovati u sastavu općine Hum na Sutli, koja je 2000. godine u suradnji sa Matičnom službom Knjižnica grada Zagreba izradila program proširenja i uređenja prostora za rad Knjižnice i čitaonice. Sredstva su osigurali općina Hum na Sutli i Ministarstvo kulture RH.

Knjižnica je u novouređenim prostorima, od 116 m2, otvorena 2001. Uz odjel za odrasle, uređen je dječji odjel, kutak sa računalom, čitaonica, prostorija za spremište knjiga, čajna kuhinja, sanitarni čvor. Knjižnica je smještena u prizemnom prostoru i ima zaseban ulaz.

Godine 2006. Knjižnica je 17. listopada obilježila Mjesec hrvatske knjige svečanošću otvorenja novouređenog proširenog prostora knjižnice. Postojećih 115m2 prošireno je za cca 60 m2 gdje se uredio prostor za audiovizuelnu zbirku, zavičajnu zbirku i odjel za mladež. Tom prigodom otvorena je i prva izložba likovnih radova Vjekoslava Šolmana iz Huma na Sutli. Polaznici Dječjeg vrtića Balončica i učenice OŠ Viktora Kovačića izveli su nekoliko glazbeno – recitatorskih točaka.

Proširenje prostora i nova oprema omogućili su adekvatan smještaj postojeće knjižne i neknjižne građe koju knjižnica danas posjeduje (radi se o cca 15 7000 naslova) te prezentaciju i pohranu građe koja će se nabavljati, a korisnicima su pružene veće mogućnosti korištenja knjižničnih usluga.

Krajem 2006. godine izvršene su sve potrebne radnje od strane Općine kao osnivača da Knjižnica počinje djelovati kao samostalna ustanova pod nazivom Narodna knjižnica Hum na Sutli.

Knjižnica će i nadalje ostvarivati ključnu zadaću u obavješćivanju, opismenjavanju i kulturnom razvitku građana svojeg i okolnog područja te aktivnim djelovanjem u ovoj sredini ispunjavati svoje poslanje: služenje zajednici na dobrobit njezinih građana. Time će se na najbolji način ostvariti postavke UNESCO-va Manifesta za narodne knjižnice, da narodna knjižnica mora biti mjesni prilaz znanju, kao vitalna snaga obrazovanju, kulturi i obavješćivanju te bitan čimbenik u gajenju mira, duhovnog blagostanja i izgradnje demokratskog društva.
vrh stranice