Vetropack Straža

Vetropack Straža tvornica stakla d.d. iz Huma na Sutli nalazi se uz samu granicu s Republikom Slovenijom. Jedini je proizvođač ambalažnog stakla u našoj državi. Utemeljena je 1860. godine kao mala šumska glažuta u kojoj su se proizvodile staklenke za punionicu mineralne vode u obližnjoj Rogaškoj Slatini. Tih je godina, naime, njemački industrijalac Poschinger dolazio na liječenje u Rogaške terme pa je obilazeći okolicu uočio da bi ovo mjesto na kojem se tvornica nalazi bilo idealno za gradnju „glažute“. S godinama je tvornica rasla i razvijala se, da bi svoj najveći uspon dostigla krajem osamdesetih kad se u staklani proizvodilo preko 200.000 tona staklene ambalaže godišnje. Početkom rata i raspadom jugoslavenskog tržišta, staklana ulazi u najteže razdoblje svoje povijesti. Ugašene su dvije peći, proizvodnja je znatno smanjena. U rujnu 1996. Stražu preuzima švicarski Vetropack (100% vlasnik), koji uz ovu hrvatsku, ima dvije staklane u Austriji, te po jednu u Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini.

U Vetropack Straži se proizvodi ambalažno staklo – raznovrstan asortiman koji obuhvaća standardne boce i ekskluzivne oblike staklenki u bijeloj, zelenoj, smeđoj, olive i cuvee boji. Uvođenjem tehnologije bojanja stakla u feederu, od lipnja 2003. proizvode se i staklenke u raznim nijansama drugih boja. Na 3 staklarske peći i 11 proizvodnih linija u 2013. proizvedeno je rekordnih 248,5 tisuća tona staklene ambalaže i ostvaren ukupni prihod od 770,8 milijuna kuna.

Podjelom Vetropack Grupe na operativna poslovna područja „Istok“, „Zapad“, „Jug“ i „Ukrajina“ pokrivaju se domaća te gotovo sva europska tržišta. Vetropack Straža svoje proizvode isporučuje na tržišta Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crnu Gore, Makedonije, Grčke, Moldavije, a preko sestrinskih staklana prodaje i u zemlje zapadne Europe.

Vetropack Straža posluje prema načelima društveno odgovornog poslovanja. Uredno i pravovremeno se izvršavaju sve obaveze prema zaposlenicima, državi, dobavljačima. Svaka investicija znači korak dalje u zaštiti okoliša. Trajna briga o okolišu dobila je i formalnu potvrdu „okolišnom dozvolom“ koju je MZOIP izdalo Vetropack Straži u svibnju 2014. Riječ je o integriranoj dozvoli koja regulira cjelokupan utjecaj industrijskog postrojenja na okoliš.

Tvornica je u studenom 2013. certificirana prema standardu sigurnosti hrane (FSSC 22000), čime se pridružila nevelikoj skupini od 50-ak svjetskih staklana, koje ovim standardom svojim kupcima (proizvođačima hrane i pića) jamče visoku kvalitetu procesa i proizvoda. U tvornici je krajem 2013. radilo 613 zaposlenika.
vrh stranice