Dodijeljena književna nagrada Rikard Jorgovanić

04.05.2022.

Dan Rikarda Jorgovanića književna je manifestacija posvećena imenu i djelu hrvatskog književnika Rikarda Fliedera Jorgovanića (11. travnja 1853. –  24. listopada 1880.) rođenog u Malom Taboru u Humu na Sutli.

Njegujući ime i djelo književnika koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj modernoj književnosti  Općina Hum na Sutli i Hrvatskozagorsko književno društvo utemeljili su nagradu koja nosi književnikovo ime.

Književna manifestacija u kontinuitetu se održava od 2007. godine kao dio programa kulturnih aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Općine Hum na Sutli. Manifestacija je održana 28. travnja 2022. u prostoru Narodne knjižnice.

 Ovogodišnja dobitnica nagrade je književnica Nena Lončar za svoj roman Tubist ( Kreativna kuća Krapina, 2021.).

Neni Lončar je ovo već 14- ta knjiga, prvenstveno piše za djecu i mladež i do sada je dobitnica niza nagrada za dječje književnosti.

Obrazloženje za dodjelu ovogodišnje nagrade iznio je predsjednik Povjerenstva i predsjednik HZKD-a Božidar Brezinščak Bagola. Načelnik općine Zvonko Jutriša uručio je Povelju nagrađenoj književnici. U prigodnom programu sudjelovali su učenici 2. i 3. r. OŠ Viktora Kovačića s igrokazom Vidljivo – nevidljivo: Lucija Rebić i Marta Krklec; recitacijom Pozdrav: Sara Antonić, Karmen Frangež i Vid Špiljak, te učenik 1. r. OŠ Glazbene škole Pregrada: Vilim Lipnjak na harmonici.

vrh stranice