Noć muzeja 26.1.2024.

29.01.2024.

NOĆ MUZEJA STRMEC HUMSKI – HUM NA SUTLI, 26.1. 2024.  

U Strmcu Humskome kod Zavičajne zbirke rudarstva koja je 2. srpnja 2022. otvorena za  javnost obilježena je po drugi puta manifestacija Noć muzeja.

Nacionalna manifestacija Noć muzeja ove se godine održava devetnaestu godinu za redom u muzejskim, baštinskim i obrazovnim institucijama u Hrvatskoj, a u Krapinsko zagorskoj županiji održava se na sedam lokacija.

Kako je tema ovogodišnje manifestacije muzeji i nova publika u Strmcu Humskome priređen je raznovrstan program u kojem su sudjelovali učenici OŠ Viktora Kovačića: Tena Tepeš (7r.), Vilim Lipnjak (6. r); učenici PŠ Lupinjak od 1. do 4. r.: Vid i Franka Špiljak, Neva Hostić, Vito Kučiši i Leona Debeljak, književnici Božidar Brezinščak Bagola i Srećko Blažićko, te klapa  Kmeti.

Program je bio posvećen očuvanju baštine: izvornom humskom govoru i običajima kraja.

Posjetiteljima su bile ponuđene tradicionalne delicije: putice, jerpice od čvarak i pogače, a mogao se i kušati krampamperli (rakija pržena na šećeru), piće koje se nekada pripremalo u ovim  krajevima.

Organizator programa je Kulturno - športska udruga Gustav Krklec Strmec – Lupinjak. Predsjednik udruge Josip Tepeš na kraju je zahvalio svima koji su pripomogli održavanju programa Noć muzeja 2024.

Program je završen vatrometom, a druženje pod šatorom uz kuhano vino i glazbu potrajalo je do sitnih noćnih sati.   

 

vrh stranice