Održana radionica i predavanje u sklopu projekta Prevencija i liječenje demencije“

23.01.2020.

Predavanjem i radionicom u prostorijama Općine Hum na Sutli, 21. siječnja nastavljene su aktivnosti projekta „Prevencija i liječenje demencije“.

Predavanje pod nazivom „Faktori rizika i prevencija Alzheimer demencije“ održala je doktorica neurologinja Sanja Kovačić. Počevši od uzroka Alzheimerove bolesti, predstavila je i o nepromjenjive faktorima rizika, kao što su dob, obiteljska povijest i nasljeđe, te promjenjive faktorima rizika. Osim toga, polaznici su imali priliku čuti koje su sve neefikasne terapije i intervencije kod pojave bolesti s nedokazanim jasnim benefitom te koje su poželjne mjere za zdravo starenje, primjerice fizička aktivnost i vježbe za mozak.  Nakon predavanja, slijedila je radionica vježbanja u trajanju od 60 minuta koju je održao fiziotarapeut Ivan Žerjav. Cilj ove radionice je prikazati vježbe prilagođene osobama starije životne dobi, sa ili bez pomagala, koje su korisne za održavanje samostalnosti i izvođenje svakodnevnih aktivnosti te kako bi se održao volumen mišićne mase, ojačale kosti, smanjili bolove u kralježnici i zglobovima te smanjio rizik od pojave bolesti demencije.

Kroz ovaj će se projekt održati ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb te usporavanje rasta broja oboljelih osoba zahvaljujući predavanjima sa savjetima o preventivnim mjerama. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihove obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim bolesnicima.

Pozivaju se svi zainteresirani da sudjeluju u slijedećim aktivnostima. Raspored aktivnosti i teme predavanja bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli. Sva su predavanja i radionice besplatne.

 

vrh stranice