Održano predavanje i radionica u sklopu projekta Prevencija i liječenje demencije“, listopad 2020.

19.10.2020.

Uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja održano je još jedno od ukupno 20 predavanja u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“ Općine Hum na Sutli, ovoga puta pod vodstvom doktorice Marije Kolačko, specijalistice obiteljske medicine koja je svoj radni vijek provela kao liječnik u ordinacijama obiteljske medicine, ali i obnašajući i mnoge društvene i socijalne uključenosti u jedinicama lokalne samouprave na području Varaždinske županije. Predavanjem pod nazivom „Demencija na drugi način“, kao što sam naziv govori, doktorica je pristupila bolesti demencije na jedan sasvim drugačiji način. Govoreći o bolesti prvenstveno iz svog vlastitog iskustva, doktorica je uspjela prenijeti teškoće s kojima se susreće oboljela osoba, kao i njena obitelj. Pojasnila je također i kakvi su postupci te promjene u življenju, načinima prehrane, fizičkim i mentalnim treninzima te socijaliziranju.  Primjerom kroz kratku igru, odnosno testiranje vezano uz filijateliju doktorica je pokazala kako se može raditi na mentalnom zdravlju te time prevenirati bolest, a spomenuPredavši važnost svih dionika u prevenciji i ranom otkrivanju te dijagnosticiranju, liječenju i zbrinjavanju oboljelih od demencije, doktorica je predavanje zaključila mišlju kako „na mladima svijet ostaje, a na starijima svijet opstaje.“
Nakon predavanja ponovo se nastavljaju 60-minutne radionice vježbanja s fiziotarapeutom Ivanom Žerjavom čime se ugodno upotpunilo predavanje dr. Kolačko budući da je redovita tjelesna aktivnost važna bez obzira na dob i razinu kondicije. Takve tjelesne aktivnosti tijekom života smanjuju rizik za pojavu demencije, a tjelovježba i rekreacija su vrlo korisne jer oslobađaju endorfine koji mogu podići raspoloženje, uzevši u obzir činjenicu da oko 5-23% ljudi s demencijom prolazi i kroz depresiju. I iako nije pokazano da vježbanje potpuno vraća pamćenje, ono poboljšava sveukupne misaone procese i kognitivno funkcioniranje.
Sva predavanja i radionice u sklopu ovog projekta su u potpunosti besplatne i dostupne svima. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici „Prevencija i liječenje demencije“.

Sara Kolar, voditeljica projekta

galerija slika

vrh stranice