Održano predavanje i radionica u sklopu projekta Prevencija i liječenje demencije“

06.02.2020.

Predavanjem i radionicom u prostorijama Općine Hum na Sutli, 4. veljače nastavljene su aktivnosti projekta „Prevencija i liječenje demencije“.

Predavanje pod nazivom „Znaci i simptomi Alzheimer demencije“ održala je doktorica neurologinja Sanja Kovačić. Počevši od simptoma blage Alzheimer demencije, predstavila je i simptome srednje teške i teške Alzheimer demencije te koliko traje stadij pojedine faze ove bolesti. Predavanje je završilo kratkom igrom, odnosno igrokazom u kojem su trojica polaznika ušla u uloge pacijenta oboljelog od demencije, njegovatelja i doktorice, a sve na vrlo duhovit način, jer kako napominje doktorica, važno je zadržati pozitivan stav uz sve ostale mjere koje uključuju zdravo starenje. Nakon kratke okrijepe slijedila je posljednja likovna radionica u sklopu ovog projekta vođena profesoricom Mirjanom Drempetić H. Smolić. Cilj ovakve radionice je poticanje određenih funkcija mozga i fine motorike ruku. Osim toga, istraživanja su pokazala da likovna terapija ima pozitivan učinak na samopouzdanje, jača vlastiti identitet i poboljšava sveukupno zdravlje. Polaznici ove radionice imali su priliku završiti i obojati vlastite proizvode od gline koje su izradili na protekloj radionici te iskušati se u crtanju akrilnim bojama na papiru. Na predavanju i radionici ovoga se puta pridružio i općinski načelnik Zvonko Jutriša istaknuvši kolika je važnost ovakvog projekta za općinu Hum na Sutli te koliko je zadovoljan uspješnošću dosad provedenih aktivnosti.

Kroz ovaj će se projekt održati ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb te usporavanje rasta broja oboljelih osoba zahvaljujući predavanjima sa savjetima o preventivnim mjerama. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihove obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim bolesnicima.

Pozivaju se svi zainteresirani neovisno o području gravitiranja i dobi da sudjeluju u slijedećim aktivnostima. Raspored aktivnosti i teme predavanja bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli. Sva su predavanja i radionice besplatne.

 

https://www.dropbox.com/sh/qtwwf5ptja9xc5m/AAC54fR1SBXAIv8Drla-2tspa?dl=0  Galerija slika

vrh stranice