Otvorena zavičajna zbirka rudarstva u Strmcu Humskom

06.07.2022.

Kulturno – športska udruga „Gustav Krklec“ Lupinjak – Strmec upriličila je otvorenje zavičajne zbirke u objektu obnovljene autohtone ruralne kuće u Strmcu Humskom.

Zahvaljujući trudu i angažmanu članova udruge i njezina predsjednika Josipa Tepeša,  dio humske prošlosti koji se odnosi na povijest rudarstva i žičare u Lupinjaku prezentiran je javnosti. 

Već je prije nekoliko godina prikupljena građa bila izložena u dvorani općine Hum na Sutli na izložbi rudarstva koju je organizirala udruga, a sada je kao stalni postav predstavljena javnosti kao dio zavičajne zbirke.

Niz zanimljivih izloženih fotografija i očuvanih rudarskih alata svjedoči o tom vremenu.   

U ovim krajevima polovicom 19. st. djelovalo je nekoliko rudnika:  rudnik u Kiš Taboru, u Humu i Lupinjaku, a nešto kasnije otvara se rudnik u Klenovcu,  prvenstveno za potrebe tadašnje staklane Straža.

Rudnici su bili u funkciji sve do kraja drugog sv. rata kada se pripajaju pregradskom rudniku.

Godine 1948. prestao je s radom rudnik u Radoboju, gdje je po prestanku rada demontirana žičara te je ista predana ugljenokopu Pregrada za dopremu ugljena iz Pregrade na željezničku stanicu u Lupinjaku.

Žičara se protezala u dužini od 4 kilometra. Ovdje je također bila uređena i separacija ugljena.

Sedamdesetih godina zatvara se rudnik u Pregradi, čime žičara u Lupinjaku gubi svoju funkciju.

Rudarska zbirka je dopunjena i kratkim sadržajima o povijesti: starog grada -  dvorca Pallfy u Lupinjaku, o kojem danas svjedoči samo dokumentacija jer je  dvorac stradao 1944., a poslije rata je do temelja  razrušen; te o  osnovnoj školi koja svojom skladnom arhitekturom dominira mjestom. Škola je svečano otvorena 30. rujna 1934. godine, a danas je područna škola OŠ Vikotra Kovačića  Hum na Sutli.

Iz ovih su krajeva porijeklom:

- Janko Oberški, poznati bibličar, katehetičar i ekumenist, rođen je 1893. u  Strmcu Humskom. Pučku je školu završio u Taborskom, a zatim nastavio školovanje u Zagrebu. Završio je studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i 1918. zaređen je za svećenika, školovao se dalje u Rimu  i stekao doktorat teoloških znanosti. Po povratku u Zagreb predavao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Umro je u Zagrebu 2. ožujka 1969. godine.

- poznati književnik Gustav Krklec čiji je otac porijeklom iz Lupinjaka često je kao dijete ovamo dolazio u posjet djedu Juri i baki Mariji, i u svojim se književnim djelima prisjeća dana djetinjstva: Dom nad Sutlom;  U zagorskim voćnjacima 

Brojne posjetitelje događanja pozdravili su načelnik Općine Zvonko Jutriša i predsjednik Općinskog vijeća Mario Antonić.

Simboličnom gestom predaje ključa od kuće  kčbr. 28  vlasnice Eme Črešnik predsjedniku udruge Josipu Tepešu otvorena je zavičajna zbirka za javnost. Nakon blagoslova župnika Josipa Firšta posjetitelji su mogli razgledati izloženu građu.

Na svečanosti otvorenja nastupali su: Limena glazba Vetropack Straža, Kuburaško društvo sv. Vid Klenovec, mješoviti pjevački zbor KUD-a Rikarda Jorgovanića i Irena Šeligo s recitalom pjesama od Božidara B. Bagole i Mire Miklaužić.  

Za dobro raspoloženje posjetitelja uz članove K.Š.U „Gustav Krklec“ pobrinuli su se Lovačko društvo „Srndać“ i Udruga umirovljenika Hum na Sutli.

vrh stranice