Književna nagrada Rikard Jorgovanić

04.05.2023.

Ove je godine dobitnik književne nagrade Rikard Jorgovanić Ivica Glogoški za

zbirku Franci i popevke – izbor francuske poezije 19. i 20. stoljeća u kajkavskome prijevodu (DHK, Zagreb, 2022.).

Ivica Glogoški (27. rujna 1955., Zagreb) školovao se u Zagrebu gdje je diplomirao i magistrirao na Građevinskom fakultetu. Vodi vlastitu tvrtku za dizajn i graditeljstvo. Ovlašteni je inženjer od strane Ministarstva kulture RH za konstrukcije u zaštićenoj kulturnoj baštini, s čitavim nizom realizacija na objektima hrvatske baštine: zgrada, crkava, samostana. Paralelno djeluje na kulturno-umjetničkom planu kao prvočelnik Povjerenstva za kulturu i umjetnost udruge „Muži zagorskog srca“ .

Do sada je objavio 20 stručnih i znanstvenih radova.

Objavljuje prijevode iz svjetske poezije na hrvatskokajkavski u časopisima Hrvatsko zagorje, i Kaj, a pjesničkim radovima zastupljen je u zbornicima Hrvatskozagorskoga književnoga društva.  Do sada je objavio zbirke vlastitih pjesama i prijevoda Ogledalo i odrazi, Zapisci u zrcalu i Tragovi daždevnjaka. Autor je i grafičko-pjesničke mape Charles Baudelaire: Chant d`automne, s Josipom Zankijem kao autorom grafika.

Od 2019. član je Društva hrvatskih književnika.

Nagradu Ivici Glogoškom na manifestaciji Dan Rikarda Jorgovanića, 27. travnja 2023., uručili su načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša i predsjednik Povjerenstva Božidar Brezinščak Bagola.

Stvaralaštvo Ivice Glogoškog predstavio je Antun Pavešković urednik knjige Franci i popevke

U prigodnom programu nastupali su učenici OŠ Viktora Kovačića:

Jurica Horvat koji je predstavio Rikarda Jorgovanića u prvom licu i Greta Kovačić koja je recitirala Jorgovanićevu pjesmu: Drvo ljubavi ( 1876.) te Leo Petek, ( 3. r  PŠ Prišlin ) s recitacijom V školu hudo iti nije

Glazbeni program izveli su učenici Glazbene škole Pregrada - odjel harmonika; Vilim Lipnjak, Martin Ranogajec i Luka Vukmanić uz solisticu Martu Sinković.

Foto: M. Antonić