Promocija knjige Božidara Brezinščaka Bagole HITAC U POTILJAK

31.10.2019.

PROMOCIJA KNJIGE HITAC U POTILJAK

Narodna knjižnica Hum na Sutli i nakladnička kuća Alfa d.d. iz Zagreba
organizirali su predstavljanje knjige Božidara Brezinščaka Bagole: Hitac u potiljak

U Humu na Sutli u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige, predstavljena je knjiga Božidara Brezinščaka Bagole: Hitac u potiljak, život, djelovanje i tragična smrt Ljudevita Juraka, osnivača humane i animalne patologije u Hrvatskoj, koju je tiskala nakladnička kuća Alfa iz Zagreba u biblioteci Duh vremena.
Ljudevit Jurak rođen je 6. listopada 1881. godine, u mjestu Zalug, župi Prišlin u Humu na Sutli. Pučki školu pohađao je u Rogaškoj Slatini i Prišlinu, a nakon završene zagrebačke gimnazije odlazi na studij medicine u Innsbruck, (Austrija) gdje se po završetku studija počeo baviti znanstvenim radom iz područja patološke anatomije kojeg nastavlja dolaskom u Zagreb gdje njegov život tragično završava 1945. godine.
Hrvatska je televizija o ovom iznimnom čovjeku 2017. g snimila film Ljudevit Jurak – Cijena istine: redateljice Lade Džidić Barić i autora Tihomira Ponoša.
O knjizi Božidara Brezinščaka Bagole Hitac u potiljak prof. dr. Željko Grabarević napisao je:
…..Ne mogu reći koliko sam sretan što se takvo štivo koje opisuje život velikana hrvatske struke i znanosti prof. dr. Ljudevita Juraka konačno pojavilo u hrvatskoj književnosti. Djelo je ne samo biografija nego i povijesni prikaz okolnosti u kojima se odvijao život ovog velikog čovjeka…
U nazočnosti brojnih Humčana, gostiju i članova obitelji knjigu je predstavio praunuk Ljudevita Juraka Hrvoje Peršić.
U glazbenom programu sudjelovao je MPZ KUD-a Rikarda Jorgovanića Hum na Sutli.
vrh stranice