Promocija zbirke pjesama Djedomir Božidara Brezinščaka Bagole

14.11.2022.

U Hum na Sutli 9. studenoga 2022. održana je promocija zbirke pjesama Djedomir Božidara Brezinščaka Bagole. Tog je dana književnik proslavio  75 godina života te obilježio 50 godina književnog djelovanja.

U svom bogatom književnom stvaralaštvu do sada je objavio  9 zbirki pjesama, 17 proznih djela: romana, novela, dnevničkih zapisa, eseja, ogleda i pogleda.

Uz njegove autorske radove tu je i izniman prevoditeljski opus: oko 30 - tak djela s slovenskog jezika -  pjesme, proza i stručna literatura;  preko 20 - tak djela s njemačkog jezik -  stručne literature iz teologije, psihologije i zdravlja, a  unatrag nekoliko godina započeo je i prevoditi književna djela s esperanta.

Knjigu pjesama Djedomir predstavio je dr. sc. don Anton Šuljić, a pjesme iz knjige čitao je Nikola Kristić.

Tom prigodom gosti su  Božidaru Brezinščaku Bagoli uručili vrijedna priznanja:

-  župan Željko Kolar uručio mu je  Zahvalnicu povodom  50 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja, za izniman doprinos razvoju kulturne djelatnosti te za promociju Krapinsko – zagorske županije u zemlji i svijetu;

- Marijan Pungartnik uručio mu je Priznanje Jeneza Karlina u ime od Zveze kulturnih društev Maribor, a Šime Ivanjko, počasni konzul RH u Sloveniji poklonio je Božidaru Brezinščaku Bagoli svoju knjigu Aforizmi in razmišljanja.

U glazbenom programu  sudjelovali su don Anton Šuljić i mješoviti pjevački zbor KUD-a Rikarda Jorgovanića, koji su izveli i nekoliko Bagolinih uglazbljenih pjesama.  

 

 

vrh stranice