Dan Rikarda Jorgovanića 2018.

11.05.2018.

Dan Rikarda Jorgovanića književna je manifestacija posvećena imenu i djelu hrvatskog književnika Rikarda FliederaJorgovanića (11. travnja 1853. – 24. listopada 1880.) rođenog u Malom Taboru, koju organizira Narodna knjižnica u okviru obilježavanja Dana općine.
Njegujući ime i djelo književnika koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj modernoj književnosti Općina Hum na Sutli i Hrvatskozagorsko književno društvo dodjeljuju godišnju nagradu koja nosi književnikovo ime.
 
Ove godine na poziv za dodjelu književne nagrade
pristigli su slijedeći autorski radovi:
1. Krešimir Regan: Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskog zagorja, Kajkaviana,
Donja Stubica 2017.
2. Zdenko Balog: Hrvatsko zagorje, Veda d.o.o., Križevci, 2017.
3. Božo Staroveški: Gda me nebu več, HZKD, Klanjec, 2017.
4. Luka Posarić: Madagaskarski plan, Partenon d.o.o. Zlatar, 2017.

Povjerenstvo za dodjelu književne nagrade jednoglasno je odlučilo da se ovogodišnja nagrada dodijeli Krešimiru Reganu za knjigu Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskog zagorja(Kajkaviana, Donja Stubica 2017.)

Ovogodišnja manifestacija održana je 26. travnja 2018. u prostoru Narodne knjižnice Hum na Sutli, a nagradu Krešimiru Reganu uručili su načelnik općine Zvonko Jutriša i predsjednik HZKD-a Božidar Brezinščak Bagola.
Knjigu nagrađenog autora predstavila je dr. Vlatka Dugački, a u ime izdavača Kajkaviane nazočnima se obratila Danica Pelko.

U prigodnom programu sudjelovali su učenici OŠ Viktora Kovačića, glazbene točke izveo je Dino Miklaužić, a recital Leon Zajec, Julija Očko i Nicol Hržina.
Manifestacija je realizirana uz potporu općine Hum na Sutli i Krapinsko zagorske županije u čije je ime nazočne pozdravila izaslanica zamjenice župana Jasne Petek, Vlasta Horvatić Gmaz.


vrh stranice