Izložba fotografija i starog rudarskog alata

11.05.2018.

Kulturno-športska udruga „Gustav Krklec“ Lupinjak – Strmec priredila je izložbu fotografija i starog rudarskog alata koja je izazvala veliku pozornost javnosti . KŠ „Gustav Krklec“ u javnosti je najviše poznata po izdavanju fašničkog lista „Puran“ i organizaciji prigodnog fašničkog programa, no ona u opisu djelatnosti ima i njegovanje i čuvanje običaja, te kulturno povijesnih posebnosti kraja. Stoga je i ova izložba rezultat truda i napora članova udruge da sačuvaju dio povijesne baštine kraja vezane za rudarsku djelatnost.
Kroz zanimljivu i poučnu prezentaciju dopredsjednika udruge Kristijana Debeljka prikazan je povijest rudarstva ovoga kraja, s naglaskom na žičari Lupinjak koja se protezala u dužini od 4040 m, a služila je za prijevoz ugljena iz rudnika Pregrada na željezničku stanicu Lupinjak.

Niz zanimljivih izloženih fotografija svjedoči o radovima na žičari, o rudarima i alatima koji su se koristili u rudarstvu.
Iznenađenje programa priredio je predsjednik udruge Josip Tepeš koji je obučen kao rudar s karabitnjačompublici na izvornom govoru Lupinjaka pričao o rudarskom težačkom životu, jer su mu u rudniku radili djed i otac, te je opisao je izložene rudarske alate i njihovu uporabu.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su mješoviti pjevački zbor KUD-a RikardaJorgovanića i zavičajni književnik Božidar BrezinščakBagola koji je izveo recital svojih humskih popeifki posvećenih humskim rudnicima.

Izložbu je otvorio Josip Polajžar jedan od tadašnjih zaposlenika na separaciji ugljena.
Organizatori izložbe će prikupljene fotografije i rudarske alate izložiti kao stalni postav u dijelu prostora OŠ Lupinjak.

vrh stranice