Održano predavanje i radionica u sklopu projekta Prevencija i liječenje demencije“, ožujak 2020.

06.03.2020.

Zahvaljujući velikom odazivu, aktivnosti u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“ nastavljene su i u ožujku. Ovog je utorka, 3. ožujka, održano predavanje pod nazivom „Liječenje uznapredovale demencije“. Psihijatrica Ivana Stinčić Roksandić koja radi u OB Zabok, polaznicima predavanja pobliže je pojasnila kakva je klinička slika osobe koja boluje od Alzheimerove bolesti u sva 3 stadija te koji su bihevioralni i psihički simptomi demencije i na koji se način liječe ponašajni i psihički simptomi u oboljelih. Nakon predavanja, kao što je to već postalo uobičajeno, uslijedila je kratka okrijepa i druženje, a potom i priprema za prvu plesnu radionicu pod vodstvom profesionalnog plesača Luke Halića. Pripremivši plesnu koreografiju primjerenu osobama starije životne dobi, Luka je, uz pomoć svoje supruge Jelene, vrlo spretno potaknuo prisutne na ples. Ne samo da je zabavan, ples je odličan način za uvrštavanje tjelovježbe u tjednu rutinu. Uz to, smanjuje se i društvena izolacija osoba jer se na plesu mogu družiti s drugim ljudima svoje dobi i zaista sudjelovati u aktivnosti. Učenje i pamćenje novih i raznolikih koraka aktivira mnoge živčane putove u mozgu, održavajući ga snažnim, aktivnim i zdravim. Vježba pruža dobar protok krvi u mozak, a također se smatra da potiče rast i preživljavanje stanica mozga, što je neophodno u zaštiti od razvoja demencije. Također, ples dokazano podiže razinu endorfina u tijelu te nas razbuđuje iz depresivnog stanja.

Kroz ovaj će se projekt održati ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb te usporavanje rasta broja oboljelih osoba zahvaljujući predavanjima sa savjetima o preventivnim mjerama. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihove obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim bolesnicima.

Pozivaju se svi zainteresirani neovisno o području gravitiranja i dobi da sudjeluju u slijedećim aktivnostima. Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je besplatan prijevoz. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici „Prevencija i liječenje demencije“. Sva su predavanja i radionice besplatne.

 

https://www.dropbox.com/sh/druxzrbvs0xkk7j/AACQVtdNzQ2XttMHuQthYRQ7a?dl=0

vrh stranice