Održano predavanje i radionica u sklopu projekta Prevencija i liječenje demencije“, rujan 2020.

Nakon ljetne pauze i odmora, ponovno su započele aktivnosti u sklopu projekta Prevencija i liječenje demencije, pa je tako za sve sudionike u projektnim aktivnostima započeo vrlo zanimljiv i sadržajem bogat rujan. Predavanja i radionice u sklopu ovog projekta u potpunosti su besplatne i dostupne svima, pa vas pozivamo da nam se pridružite idućeg utorka, 15. rujna na slijedećim aktivnostima.

Prvo po redu rujansko predavanje održala je doktorica Sanja Kovačić pod nazivom „Demencija i obitelj te prava bolesnika“. Kroz ovo nadasve korisno i vrlo bitno predavanje, doktorica je sudionike upoznala sa pravima starijih osoba, interameričkom konvencijom za zaštitu ljudskih prava starijih osoba, protokolom Afričke unije te pravima starijih osoba u Europskoj Uniji i Republici Hrvatskoj. Spomenuvši ageizam kao vrlo čestu pojavu u današnjem dobu, potaknula je na razmišljanje o ovom sve češćem razlikovanju, isključivanju ili ograničavanju temeljenom na dobi, s ciljem ili posljedicom uskraćivanja ili ograničavanja priznavanja, uživanja ili ostvarivanja u bilo kojoj sferi javnog ili privatnog života. Također, doktorica je sudionike upoznala sa Izjavom volje, anticipiranom punomoći i anticipiranim naredbama te beneficijama koje one donose ukoliko osoba u budućnosti postane nesposobna da o pojedinim aspektima samostalno donese odluku. Kakva je povijest informiranog pristanka te koncept i sadržaj, kao i način na koji se informacije daju pacijentima, također se moglo čuti na ovom predavanju. Uza sve to, doktorica Kovačić je pojasnila i što je poslovna sposobnost te kako se pokreće postupak za lišenje poslovne sposobnosti i koje su posljedice lišenja, tko je zakonski zastupnik, a tko skrbnik i koje su njegove uloge, što je pravo na (dostojanstvenu) smrt te kakvi su postojeći zakoni (Zakon o zaštiti prava pacijenata, Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i sl.)

Nakon kratke okrijepe uslijedila je plesna radionica s Lukom Halićem, profesionalnim plesačem i osnivačem plesne škole „Lujo“ u sklopu koje sudionici imaju priliku naučiti jednostavnu, a veoma zabavnu, te starijim osobama prilagođenu, koreografiju praćenu zvukovima country glazbe. Uz mnogobrojne načine na koje se može prevenirati demencija, ples doista smanjuje rizik od oboljenja. Ne samo da je zabavan, nego je i odličan za uvrštavanje tjelovježbe u tjednu rutinu koja je bitna kod starijih osoba. Uz to, smanjuje se i društvena izolacija osoba jer se na plesu mogu družiti s drugim ljudima svoje dobi i zaista sudjelovati u aktivnosti. Naime, učenje i pamćenje novih i raznolikih koraka aktivira mnoge živčane puteve u mozgu, a također se smatra da potiče rast i preživljavanje stanica mozga, što je neophodno u zaštiti od razvoja demencije. Također, ples dokazano podiže razinu endorfina u tijelu te nas razbuđuje iz depresivnoga stanja. Stoga se pozivaju svi, neovisno o području gravitiranja i dobi, da sudjeluju u slijedećim aktivnostima. Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je besplatan prijevoz. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici „Prevencija i liječenje demencije“.

 galerija fotografija 

prezentacija

Sara Kolar, voditeljica projekta

vrh stranice