Održano predavanje i radionica u sklopu projekta Prevencija i liječenje demencije“, veljača 2020.

20.02.2020.

I ovog su utorka, 18. veljače 2020. godine u prostorijama Općine Hum na Sutli ponovo nastavljene aktivnosti u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“.

Predavanje pod nazivom „Epidemiologija i etiologija demencija“ održala je doktorica neurologinja Marija Knežević Pavlović. U 60 minuta, koliko traje jedno predavanje, doktorica je polaznicima pojasnila odakle dolazi definicija demencije i Alzheimerove bolesti te koji su doktori zaslužni za njeno otkriće. Uz epidemiologiju demencije i Alzheimerove bolesti u Hrvatskoj i cijelom svijetu polaznici su dobili predodžbu koliko je velik zdravstveni, medicinski i socioekonomski problem ova bolest. Kroz prezentaciju, doktorica je usporedila kako izgledaju zdrav mozak i mozak koji je obolio od Alzheimerove bolesti te kako izgledaju neurofibrilarni čvorovi i amiloidni plakovi kod oboljele osobe. Zaokruživši priču s cvijetom potočnicom, odnosno „nezaboravkom“, doktorica je istaknula kolika je važnost obitelji i prijatelja koji okružuju bolesnu osobu. Nakon kratke okrijepe, uslijedila je 60-minutna radionica vježbanja s fiziotarapeutom Ivanom Žerjavom.

Kroz ovaj će se projekt održati ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb te usporavanje rasta broja oboljelih osoba zahvaljujući predavanjima sa savjetima o preventivnim mjerama. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihove obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim bolesnicima.

Pozivaju se svi zainteresirani neovisno o području gravitiranja i dobi da sudjeluju u slijedećim aktivnostima. Raspored aktivnosti i teme predavanja bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli. Sva su predavanja i radionice besplatne.

 

galerija slika https://www.dropbox.com/sh/2spfjss5r3tj6wx/AAChvkSwx4mOWI3u-BkuABcva?dl=0

vrh stranice