Završna konferencija projekta Prevencija i liječenje demencije

28.01.2021.

Općina Hum na Sutli privela je kraju projekt „Prevencija i liječenje demencije“. Projekt se realizirao kroz predavanja i radionice, a kojih je bilo ukupno 40 kroz vremensko  trajanje od 18 mjeseci. Za provedbu tog projekta Općini su odobrena bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda od gotovo pola milijuna kuna u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Partner u našem projektu bio je i  Dom zdravlja Krapinsko zagorske županije. Cilj i namjera projekta bio je  podizanje razine znanja o sprečavanju pojave bolesti demencije, samom razvitku i liječenju te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelima i njihovim članovima obitelji i njegovateljima. Kroz projekt se održalo sveukupno 20 predavanja s neurolozima, neuropsihijatrima, psiholozima i psihijatrima te 20 radionica od čega je 10 radionica vježbanja s fizioterapeutom, 5 plesnih radionica s profesionalnim plesačem i 5 likovnih radionica s art voditeljem.

Demencija, odnosno  gubitak mentalnih sposobnosti danas pogađa velik dio populacije i to uglavnom one starije od 60 godina, no ciljana skupina ovoga projekta nisu samo starije osobe, već cjelokupna zajednica koju treba educirati s naglaskom na važnost prevencije. Uz to, ideja projekta je i smanjivanje negativnih posljedica stereotipa i predrasuda, povećanje kvalitete liječenja oboljelih osoba te bolja njega i skrb kao, a time i usporavanje rasta broja oboljelih osoba.

Unatoč epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj virusom Covid-19 nastaloj tijekom provođenja projekta te nemogućnosti održavanja projektnih aktivnosti u početno planiranom formatu, posljednjih se 5 predavanja kao i 2 radionice vježbanja održalo u online formatu te su dostupne na YouTube kanalu i web stranici Općine Hum na Sutli te facebook stranici  „Prevencija i liječenje demencije“.  Zbog trenutne epidemiološke situacije završna se konferencija nije mogla održati poput početne; u prepunoj vijećnici Općine Hum na Sutli , već se i ta posljednja projektna aktivnost održala u online formatu.

Kroz provedbu projekta učilo se kako i koliko je važno pravovremeno prevenirati bolest demencije, a pritom uzimajući u obzir da je jedan od načina kojima možemo doprinijeti zdravom starenju zdrava prehrana. Uoči završne konferencije održana je i radionica zdrave prehrane te se načelniku općine Huma na Sutli Zvonku Jutriši, ravnateljici Doma zdravlja KZŽ Nadi Dogan te voditeljici projekta Sari Kolar pridružio jedan od najpoznatijih zagrebačkih profesionalnih kuhara i prvi celebrity chefova u Hrvatskoj – Tomislav Špiček. Ovaj je poznati kuhar za sudionike u projektu „Prevencija i liječenje demencije“ pripremio salatu od heljde, svježeg poriluka, prepečenog špeka i bučinog ulja – zdravo jelo koje je moguće realizirati u mnogim varijacijama i izvedbama. Snimka završne konferencije te radionica zdrave prehrane sa Tomislavom Špičekom također je dostupna na YouTube kanalu Općine Hum na Sutli, stoga vas ovim putem pozivamo da sudjelujete u zadnjoj projektnoj aktivnosti pred malim ekranima u svojim domovima.

 

Sara Kolar, voditeljica Projekta

 

vrh stranice